Η πρόσφατη εκλογική νίκη της ΝΔ και η αυτοδυναμία που πέτυχε της επιτρέπουν να ασκήσει εξουσία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια και να εφαρμόσει το προεκλογικό πρόγραμμά της.

Σε αυτό περιλαμβανόταν και η διερεύνηση της πρώτης κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αντιθέτως με το πρόγραμμά του και την προσωπική του δέσμευση , ο Πρωθυπουργός δήλωσε στη ΔΕΘ ότι δεν επιθυμεί να κάνει την Βουλή μηχανή παρασκευής Εξεταστικών Επιτροπών και ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το μέλλον καθώς τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης κρίθηκαν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Τι συνέβη όμως και ο Πρωθυπουργός αναπροσάρμοσε την επιχειρηματολογία του;

Αρχικά, μια εξεταστική σε τόσο σύντομο ,πολιτικά και κυριολεκτικά, χρόνο από τις εκλογές θα όξυνε τα πνεύματα πράγμα που ίσως λειτουργούσε ως τροχοπέδη στην καθημερινότητα της διακυβέρνησης και στα σημαντικά θέματα στα οποία ίσως επιδιώξει την συναίνεση της αντιπολίτευσης..

Επιπλέον, με την σύσταση εξεταστικής θα λειτουργούσε ως «δώρο» για τον ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνοντας τον και δίνοντάς του ευκαιρία, ευρισκόμενος εν αμύνη, να ξεφύγει ευκολότερα από τα μετεκλογικά προβλήματα.

Σημαντικός επίσης λόγος είναι και η επιθυμία μη σύγκρουσης με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ καθώς το τελευταίο εστιάζει την κριτική του στην περίοδο διακυβέρνησης 2004-2009 την οποία επιθυμεί να αποφύγει λόγω εσωκομματικών ισορροπιών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η τυχόν σύσταση επιτροπής θα προκαλέσει ριπές από την αντιπολίτευση για παλαιότερα πολιτικά και οικονομικά σκάνδαλα. Με αυτό σχετίζεται και η επιθυμία του Πρωθυπουργού για δημιουργία Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση NOVARTIS. Στην υποθετική περίπτωση κατά την οποία δημιουργείτο Εξεταστική Επιτροπή στο Κοινοβούλιο θα υπήρχε μια διελκυστίνδα καταγγελιών για σκάνδαλα κλπ που θα υποβάθμιζε την σημασία των υποθέσεων.